Coppa Italia

Valter Vlk vybojoval v prestižním závodě motokár Coppa Italia třetí místo. Na stupně vítězů se postavil při svém prvním zahraničním startu. Navázal tak na úspěšnou loňskou sezónu v níž doma vyhrál několik závodů, což mu jako nejmladšímu v historii vyneslo místo továrního pilota u týmu Praga, kterým se stal přesně před rokem.

Praga factory junior team driver Valter Vlk finished at Coppa Italia on a third place. On the podium he stood in his first international start. English Google translate link HERE.

„Snad každý kdo něčeho dosáhl v motorsportu, zejména ve formulích, musel nejprve uspět v motokárách v Itálii. Coppa Italia je vyvrcholením sezóny,“ vysvětlil David Vlk, otec malého závodníka.

Valter Vlk závodí ve třídě Baby 60. Jeho motokára může jet až stokilometrovou rychlostí a průměrná rychlost v závodě přesahuje šedesát kilometrů za hodinu. Coppa Italia se jezdí každý rok na jiné trati.  Letos to bylo na okruhu ve Viterbu, které se nachází asi hodinu severně od Říma.

Celý závodní víkend doprovázely výkyvy počasí. „Během deseti minut byla místo suché trati mokrá a naopak. Co fungovalo před hodinou mohl Valter v další jízdě zahodit a začít od nuly,“ popsal David Vlk a dodal: „Na vodě se ukáže kvalita jezdce, výkon motoru nehraje roli. Dobrý závodník musí být navíc schopen týmu popsat chování motokáry a společně dají dohromady nastavení pro tu či onu situaci.“

Gianni Cafagno,  mechanik oficiálního juniorského týmu Praga Junior Team, za který Valter Vlk startoval, se věnuje motokárám na nejvyšší úrovni více než 30 let. „S Valterem se skvěle pracuje. Jezdí velmi vyrovnaně a umí přesně popsat co se děje,“ popisuje. Jako příklad uvádí, že Valter pozná, když mu zúží zadní osu o tři milimetry. „Hned si stěžoval, že má motokára pomalejší výjezd ze zatáčky,“ směje se.

Sobotní deštivé tréninky Valter Vlk postupně opanoval. Přívaly vody však byly takové, že byl čtvrtý trénink kvůli zpoždění programu až za umělého osvětlení a pátý trénink byl zrušen.

„V sobotu večer jsme věděli, že je Valter nejrychlejší, ale také, že v neděli budou úplně jiné podmínky. Jenže nastavení museli mechanici vyloženě tipovat, nebylo kdy a jak si ho ověřit. Nedělní ráno bohužel pro nás nebylo ideální. Co fungovalo v sobotu bylo pryč, Valter měl co dělat, aby motokáru vůbec udržel na trati. V kvalifikaci jsme navíc udělali chybu už na startu, Valter měl jet sám, ale pustili jsme ho příliš brzy, takže dojel pomalejší jezdce příliš rychle a neměl tak žádné čisté kolo, ve kterém by nemusel někoho předjíždět. Výsledkem bylo až šesté místo, což bylo vzhledem k předchozím jízdám zklamání,“ popsal David Vlk.

Také první finále nezačalo dobře. „Soupeři jsou starší a zkušenější než Valter, navíc jsou místní a trať dobře znají oni i jejich týmy, vědí co kdo jak potřebuje nastavit. Takže zaplatil nováčkovskou daň, což je ale naprosto normální. Zatímco soupeři se srovnali s podmínkami na trati, které se opět změnily, a poprvé se jelo na suchu, Valter potřeboval tři kola aby pochopil co je třeba. Pak zrychlil, ale přestože byl v tu chvíli rychlejší než ti před ním, ještě neměl dost jistoty k tomu, aby je předjel. Byl jak ryba na suchu, doslova, jemu voda velmi svědčí,“ řekl šéf Praga Junior Team Giuseppe Lotito.

Finále začalo po havárii dvou jezdců v prvním kole opakovaným startem. „S Valterem to viditelně otřáslo. Jedním z důvodů proč jsme odešli z Česka byla právě nízké úroveň bezpečnosti“ řekl David Vlk. „Jenže rozdíl je v tom, že v Česku se nad tím mávlo rukou a jelo se dál, tady ředitel závodu přerušil program a všem vysvětlil, že kontakt bude okamžitě trestat vyloučením ze závodu,“ dodal.

„Valter opět potřeboval chvilku, než se probral, propadl se na sedmé místo. Byli jsme ale domluvení, že nepojede na jistotu, takže jsem doufal, že se zvedne. Po prvním finále jsem se ho totiž ptal, jestli si chce pohodlně dojet pro šesté místo, což je také úspěch nebo do toho půjde všechno nebo nic a riskne to na bednu,“ vysvětluje David Vlk. „Závod byl na sedm kol, na trati se téměř nedá předjíždět a na mokru to bylo padesát na padesát, první nebo poslední. Valter se rozhodl, že to zkusí, věřil si a věřil mu i tým,“ dodal David Vlk.

Mechanik Giannii Cafagno měl jasno: „Valter je velmi rychlý jezdec. A na vodě je velmi, velmi, velmi rychlý. Neznám mnoho dětí, které mají takový cit a tak rychle se učí. Připomíná mi Giuseppe Fusca, italského šampiona třídy Mini 60.“

Malý závodník to ale vidí po svém: „U trati v Lonatu parkuje autobus, je na něm vlk jako mám na helmě. Když jsem byl poprvé trénovat v Itálii, táta řekl, že až tady vyhraju, tak mi ho koupí. A před jízdou mi dnes slíbil, že když budu třetí, tak se na něj aspoň zeptá,“ směje se Valter. „Když spadl na sedmé místo, neměl co ztratit a najednou byl nezastavitelný, předvedl několik úžasných manévrů a sklidil i ovace tribuny. Na první dva už neměl, nastoupil příliš pozdě, ale i tak když projel cílem, byl to pro nás pro všechny nezapomenutelný zážitek, vyloupil Italům jejich chrám, což se dosud nikomu nepovedlo,“ raduje se David Vlk.

Týmový šéf Giuseppe Lotito si Valtera pochvaluje. „Jsem opravdu spokojený. Škoda prvního finále, Valter měl na to, aby vyhrál. Už na konci prázdnin jsem řekl na základě našich testů, že tady zamíří hodně vysoko. Jsem rád, že jsem se nemýlil,“ dodal.

„Musím poděkovat všem, kteří nám pomáhají, týmu Praga a Junior Teamu, skvělou práci odvedl mechanik Rocco Lotito, ale podíl na tomto úspěchu mají všichni.  Na toto jsme celý rok pracovali. Šli jsme vlastní cestou, které málokdo věřil. Sezónu jsme rozdělili na dvě části. V první jsme jeli pět českých závodů s minimálním technickou podporou, Valter měl najít své limity, nepomáhali jsme mu technikou nebo nastavením. Když jsme v půlce roku po pátém závodě z desíti oznámili, že v Česku končíme, klepali si všichni na čelo, Valter v té době patřil u nás i přes technický handicap k nejlepším nováčkům. Jenže my jsme se soustředili tak jako vrcholoví sportovci na jeden cíl, na naše malé mistrovství světa, kterým byl závod Coppa Italia. V Praze se Valterovi věnoval Petr Ulbert, který přivedl v roce 2012 Pragu k titulu mistra světa, v Praga areně spolu pilovali přesnost a správné brždění. Na domácí trati Praga Junior Teamu v italském Fasanu jsme na konci prázdnin do úmoru trénovali. Vážili jsme i cestu na trénink ve Viterbu a ta námaha se nám vyplatila. Lewis Hamilton, šampion F1, to popsal přesně, když řekl, že za jeho úspěchy není jeho talent, ale obětování se celého jeho okolí. Samotný talent nic neznamená, bez podpory lidí v okolí by byl k ničemu. Od Pragy dostal Valter novou motokáru, s náklady pomáhají Exprespneu a AB – OIL a snad k nim přibudou díky úspěchu na Coppa Italia i další. Velkou radost mi dělají i ohlasy z okolí, ozývají se nám další kluci i holky, kteří mají zájem s námi jezdit. Je skvělé, že je Valterovy výsledky motivují a vedou k zájmu o tento úžasný sport,“ uzavřel David Vlk.

:::

Více info na Facebooku / More info on Facebook
http://www.facebook.com/valtervlk
https://www.facebook.com/pragajuniorteam

Další odkazy:
www.pragajuniorteam.com
www.pragaglobal.com

:::

Zpět na úvodní stranu / Back to the home page

Napsat komentář